Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home3/rthe9177/public_html/sperantabioxim.ro/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home3/rthe9177/public_html/sperantabioxim.ro/wp-includes/plugin.php on line 579
Dezlipirea de retina - generalitati, cauze, simptome, tratament, diagnostic

Mica bliblioteca a pacientului

Dezlipirea retinei este procesul de separare a membranei retiniene a ochiului de membrana vasculara. In ochiul sanatos acestea vin strans in contact. Dezlipirea de retina nu rareori conduce la diminuarea considerabila a vederii si cecitate. Cel mai frecvent, aceasta apare in caz de trauma si miopie si, de asemenea, in caz de retinopatie diabetica, tumori intraoculare, distrofii ale membranei retiniene, s.a.m.d.

Deseori, ochiul nostru este comparat cu un aparat de fotografiat, in care rolul obiectivului il indeplinesc corneea si cristalinul: acestea permit trecerea razelor de lumina, pe care le refracta. Rolul peliculei fotosensibile il indeplineste retina ochiului: pe aceasta se reflecta tot ce vedem noi. Retina ochiului este o membrana subtire, gingasa, care se aseamana cu un voal usor. Aceasta consta dintr-o multime de celule nervoase si prelungirile acestora. Celulele receptoare de lumina se numesc celule vizuale cu con si celule in baston. In retina ochiului celule in baston sunt cu de multe ori mai multe decat celule vizuale cu con: celule in baston – circa 170 milioane, celule vizuale cu con – 8 milioane. Sub actiunea luminii, pigmentul optic se descompune cu formarea unor substante speciale – excitanti. Acestea provoaca un fel de sarcina electrica, care, ca prin conductori electrici, se transmite prin celulele nervoase ale retinei, iar mai apoi prin nervul optic – la creier. In scoarta encefalului, iar mai precis, in partea occipitala a acestuia, acest semnal electric se transforma in imagine optica.

Celulele in baston si celulele vizuale cu con sunt repartizate pe retina neuniform. Fiecare gen al acestor celule nervoase are functiile sale speciale. Celulele vizuale cu con sunt concentrate in centrul retinei, in locul, unde ajung razele de la obiectele observate de noi.

Acestea ii asigura omului o inalta acuitate a vederii, perceptia tuturor culorilor si nuantelor acestora. Celulele in baston ne asigura vederea in amurg si vederea laterala., adica ne permit sa vedem in amurg si sa ne orientam in spatiu. Celulele in baston sunt repartizate relativ uniform pe toata suprafata retinei, insa numarul acestora creste pe masura indepartarii de centru. In conditii normale, retina vine strans in contact cu membrana vasculara, prin intermediul careia se alimenteaza.

De ce oare retina, atat de trainic plasata in globul ocular, totusi se misca din locul sau, se dezlipeste, incetand sa mai functioneze? Care sunt cauzele acestui fapt?

Cauzele dezlipirii de retina
Specialistii evidentiaza cauza principala a acestei afectiuni – ruptura membranei retiniene. Retina nu se deplaseaza din locul sau, daca este ermetica (in caz contrar, lichidul din corpul vitros patrunde sub retina si o dezlipeste de membrana vasculara).

Cauza principala a aparitiei rupturii de retina o reprezinta tractia corpului vitros in cazul modificarii starii normale a acestuia. Acest proces are loc in felul urmator: in conditii normale corpul vitros aminteste un lichid transparent. In unele afectiuni ale ochiului, acesta se modifica, devine opac si cu cordoane compacte, adica cu fibre indurate, care sunt legate de retina. La miscarea ochiului, cordoanele trag retina dupa sine, ceea ce poate conduce la ruptura acesteia.

De asemenea, rupturile retinei pot aparea si in caz de distrofie a acesteia (subtiere). Frecvent, rupturi mari apar in caz de trauma a ochiului.

Simptomele dezlipirii de retina
Succesul tratamentului dezlipirii de retina in mod direct depinde de adresarea oportuna la medic. Cu cat mai devreme va fi depistata boala si vor fi stabilite cauzele acesteia, cu atat mai repede va fi posibila efectuarea tratamentului necesar si cu atat mai reusit va fi rezultatul.

Ce factori pot indica la dezlipirea incipienta de retina?

 • aparitia “valului” inaintea ochilor. Pacientii se straduiesc fara succes s-o inlature, spaland ochii cu ceai sau picurand colire. In acest caz, este foarte important de luat aminte si de comunicat medicului, din care parte initial a aparut “valul”, deoarece cu timpul acesta se poate extinde si poate ocupa tot campul de vedere.
 • izbucnirile sub forma de scantei si fulgere, de asemenea, reprezinta o trasatura caracteristica a dezlipirii curente de retina.
 • denaturarea imaginii literelor privite, a obiectelor, desprinderea din campul vizual a segmentelor izolate ale acestora indica faptul, ca dezlipirea a cuprins centrul retinei.

Uneori pacientii observa, ca dupa somn vederea intrucatva se imbunatateste. Aceasta se explica prin faptul, ca in pozitia verticala a corpului retina se aseaza la locul sau, iar cand omul ia o pozitie verticala, acesta din nou se desprinde de la membrana vasculara si defectele vederii reapar.

Dezlipirea de retina nu poate fi tratata cu nici un fel de colire, comprimate sau injectii. Unica cale de a restabilire a vederii si de a pastra ochiul consta in efectuarea urgenta a operatiei.

In cazul dezlipirii de retina se distrug celulele nervoase, celulele in baston si celulele vizuale cu con, si cu cat mai mult exista dezlipirea, cu atat mai multe din aceste celule se distrug si cu atat mai prost decurge restabilirea vederii, chiar si in cazul operatiei reusite.

NU UITATI! Daca boala este neglijata, poate aparea pericolul inflamatiei cronice, aparitiei cataractei, iar ochiul poate pierde complet capacitatea de a vedea. Deosebit de vigilente trebuie sa fie persoanele, care deja au prezentat dezlipire de retina la un ochi. Acesti bolnavi trebuie sa consulte un medic oftalmolog, iar la aparitia simptoamelor suspecte, sa se adreseze urgent medicului.

Diagnosticarea
Doar un specialist poate stabili, daca dumneavoastra suferiti de dezlipire de retina si care este gradul acesteia. In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” puteti beneficia de efectuarea tuturor investigatiilor necesare cu ajutorul aparaturii moderne de inalta precizie.

Diagnosticul dezlipirii de retina necesita urmatoarele investigatii:

 • controlul acuitatii vizuale, care va indica starea membranei centrale a retinei;
 • examinarea vederii laterale (perimetrice) pentru evaluarea starii retinei la periferia acesteia;
 • masurarea presiunii intraoculare (tonometria); in cazul dezlipirii de retina aceasta poate fi sub nivelul normal (valorile normale – 16-25 mm ai coloanei de mercur);
 • examinarea electrofiziologica speciala va permite determinarea viabilitatii celulelor nervoase ale retinei si nervului optic;
 • examinarea fundului de ochi (oftalmoscopia). Aceasta va da posibilitatea de a stabili exact locurile de rupere a retinei si numarul acestora; de a scoate in evidenta segmentele subtiate, care pot conduce la aparitia noilor focare de boala;
 • examinarea cu ajutorul ultrasunetului va oferi imaginea referitor la dimensiunile retinei dezlipite si starea corpului vitros.

Aceasta examinare este deosebit de importanta in cazul opacifierii corneei, cristalinului sau corpului vitros, cand este imposibil de examinat retina.

Rezultatele investigatiilor enumerate si examinarea fundului de ochi vor da posibilitate medicului sa va recomande tratamentul necesar.

Tratamentul
In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” operatia se efectueaza in stationar.

In perioada pregatirii catre operatie, cu cateva zile inainte, va trebui sa faceti analizele obisnuite ale sangelui si urinei, electro-cardiograma, radioscopia toracelui, consultul stomatologului, otorinolaringologului si terapeutului.

Dimineata, in ziua operatiei, in ochi se picura un colir, care dilata pupila. Pentru a va ajuta sa va relaxati si sa nu aveti emotii, va vor oferi un calmant usor.

In sala de operatii, impreuna cu dumneavoastra, se va afla chirurgul, asistenta chirurgului, asistenta de operatie, anestezistul si asistenta anestezistului. Operatiile pentru tratamentul dezlipirii de retina se efectueaza cu narcoza generala si anestezie locala sub microscopul electronic.

In cazul dezlipirii de retina, scopul operatiei chirurgicale consta in detectarea rupturii retinei si inchiderea acesteia.

Pentru aceasta, in jurul rupturii se provoaca o inflamatie (prin actiunea temperaturii joase – criopexie – sau cu laser) si cicatrizarea ulterioara in regiunea rupturii retinei. Toate acestea restabilesc etanseitatea (integritatea) retinei. Pentru imbunatatirea ermeticitatii se efectueaza apropierea membranelor globului ocular in felul urmator: din partea exterioara a globului ocular se fixeaza o plomba speciala din silicon sub forma unui cordon, care apasa peretele ochiului si apropie membrana vasculara de retina dezlipita.

In functie de tipul concret de dezlipire a retinei, chirurgul va alege una din metodele stabilite de operatie sau de combinare a acestora:

 • obturarea locala in zona de rupere a retinei se efectueaza in cazurile, cand retina s-a desprins partial;
 • obturarea circulara se utilizeaza in cazuri mai grave, cand retina s-a dezlipit in intregime;
 • vitrectomia este metoda, cu ajutorul careia din interiorul ochiului se inlatura copul vitros modificat si in locul acestuia se introduce unul dintre preparatele necesare: solutie fiziologica, silicon lichid, compus perfluorcarbonic sub forma de lichid sau gaz special, care din interior apasa retina catre membrana vasculara.
 • lasercoagularea se efectueaza pentru delimitarea regiunii rupturii si segmentelor subtiate ale retinei.

Asocierea acestor interventii se alege in mod individual pentru fiecare pacient si depinde de faptul, cat timp a trecut din momentul aparitiei dezlipirii de retina, care este marimea acesteia, cate rupturi prezinta retina, unde sunt amplasate s.a.m.d. In functie de fiecare caz in parte, tratamentul poate fi efectuat in unul sau cateva etape.

In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” pentru tratamentul chirurgical al formelor grave ale dezlipiri de retina a fost elaborata si se utilizeaza cu succes metoda combinata de allor-retinopexie, care consta in aceea, ca implantatele flexibile si elastice din copolimeri de colagen fixeaza retina catre membrana vasculara si sclera cu ajutorul unor cuie speciale.

In functie de caracterul complex al operatiei, in decursul a catorva zile dupa aceasta, este necesar ca pacientul sa mentina capul intr-o anumita pozitie. De exemplu, sa stea culcat cu fata in jos, pe perne inalte sau chiar si fara perne. Primele 1-3 zile specialistii recomanda respectarea regimului de pat.

Oare poate fi prevenita dezlipirea de retina?
Intr-un sir de cazuri – poate fi prevenita. Daca suferiti de miopie sau distrofie a retinei, trebuie sa consultati regulat un oftalmolog, iar in caz de necesitate, sa efectuati la momentul oportun un tratament profilactic. Pentru profilaxia dezlipirii de retina se utilizeaza tratamentul cu laser sau ultrasunet.

In cazul modificarilor corpului vitros, poate fi efectuata operatia pentru inlocuirea acestuia.

Pentru prevenirea traumei ochiului, care este cauza principala a dezlipirii de retina, indeosebi la barbatii tineri, se impune respectarea masurilor elementare de precautie si regulile de securitate tehnica, atat in producere, cat si in viata de toate zilele.

Sfaturi pentru o insanatosire grabnica
Pentru ca perioada postoperatorie sa decurga repede si fara complicatii, urmati sfaturile specialistilor nostri.

 • respectati cu strictete regimul indicat;
 • nu frecati ochiul operat cu maniile si nu apasati asupra lui;
 • cand faceti dus sau baie, aveti grija, ca apa sau spuma de sapun sa nu patrunda in ochi. Pentru aceasta, ochiul poate fi acoperit cu o compresa de sterila de tifon si cu leucoplast. Dupa dus, este de dorit sa picurati colire dezinfectante;
 • pe strada purtati ochelari de soare;
 • straduiti-va sa nu supuneti ochiul operat oscilatiilor bruste de temperatura; primele 3 luni dupa operatie abtineti-va de la frecventarea baii fierbinti, bazinului si baii cu abur;
 • nu ridicati greutati;
 • in decurs de 3 luni dupa operatie, abtineti-va de la efectuarea muncii fizice, indeosebi legate de aplecarea capului;
SE INTERZIC URMATOARELE!

 • pentru a ridica ceva de jos nu Va aplecati, ci folositi genuflexiunea;
 • straduiti-va sa nu faceti miscari bruste cu capul, imaginati-va, ca aveti pe cap un pahar cu apa si dumneavoastra trebuie sa Va miscati atat de lin ca sa nu varsati apa;
 • este permisa utilizarea cosmeticii pentru ochi nu mai devreme de 2 luni dupa operatie;
 • in decurs de 3 luni dupa operatie se va exclude cu desavarsire practicarea sportului. Cu timpul, puteti incepe sa faceti gimnastica de dimineata, sa practicati inotul, alergatul in trap marunt si alte exercitii fizice, care nu sunt legate cu zguduirea brusca si incordarea corpului (se va exclude cu desavarsire alergatul pe distante mici, sarituri in apa, hipismul, ridicarea greutatilor, boxul);
 • nu conduceti masina pana cand ochiul nu se va vindeca complet.