Diabetul zaharat este una din cele mai raspandite afectiuni endocrine, si la fiecare zece ani, morbiditatea de diabet zaharat creste cu aproximativ 100%. Raspandirea diabetului zaharat, frecventa si gravitatea complicatiilor asociate i-au atribuit caracterul de boala sociala. Afectarea ochilor la bolnavii de diabet zaharat este una din cauzele principale de cecitate la populatia tarilor dezvoltate ale lumii. Conform datelor organizatiei Mondiale a sanatatii, printre cei, care sufera de diabet zaharat, anual se inregistreaza mai mult de 15 milioane de orbi. Frica pierderii vederii ii urmareste toata viata pe acesti bolnavi. Si nu rareori acest lucru se intampla – lumina se stinge pentru totdeauna. Medicii raman nedumeriti: s-a produs dezlipirea de retina sau au pierit celulele nervoase din cauza edemului indelungat a regiunii centrale a retinei, nu se mai poate face nimic, ochii trebuiau tratati mai devreme. Intr-o oarecare masura, acest lucru este adevarat, deoarece experienta arata, ca tratamentul conservativ si numeroasele preparatele medicamentoase nu pot inceta evolutia bolii si trebuie folosite in calitate de masuri suplimentare.
Din pacate, pana in prezent, este raspandita opinia, ca in cazul afectarii organului vizual la bolnavii de diabet zaharat, aparitia cecitatii este inevitabila. Cu toate acestea, utilizarea complexa a metodelor operative si cu laser da posibilitate, intr-un sir de cazuri, de a reda vederea bolnavilor, anterior incurabili.
Citind acest articol veti afla despre ce se intampla cu ochiul in cazul diabetului zaharat, despre metodele actuale de tratament, importanta adresarii timpurii la clinici specializate si monitorizarea permanenta a medicilor oculist si endocrinolog, in scopul pastrarii unei vederi bune pentru ani indelungati.
Cauze. Din ce in cazul diabetului zaharat se inrautateste vederea?
Cauzele diminuarii vederii in cazul diabetului zaharat pot fi conventional impartite in 2 grupe:
- afectarea segmentului foto-receptor al ochiului, adica a membranei retiniene (retinopatie diabetica, in cazuri grave, dezlipirea complicata de retina) – In aceste cazuri tratamentul efectuat poate doar pastra celulele nervoase inca viabile si fibrele nervului optic, adica sa pastreze acuitatea vederii, pe care o aveti.
- afectarea partii foto-conductoare a ochiului. – In mod normal, mediile optice ale ochiului, adica cristalinul si corpul vitros, care conduc si refracta razele de lumina, focalizandu-le pe retina, sunt transparente.
In cazul diabetului, poate aparea opacifierea cristalinului (cataracta), poate aparea hemoragie in corpul vitros (hemoftalm), opacifierea corpului vitros cu modificari cicatriceale. Tratamentul chirurgical reusit, destinat restabilirii transparentei mediilor optice, poate imbunatati vederea.
Cum apare retinopatia diabetica si care sunt complicatiile acestea?
Afectarea membranei retiniene a ochiului – retinopatia diabetica – este cea mai serioasa si frecventa complicatie a diabetului zaharat.
Practic, aceasta boala il poate afecta pe fiecare bolnav, indiferent de tipul diabetului si tratamentul efectuat. O mare importanta o are si durata imbolnavirii de diabet. La aparitia retinopatiei diabetice contribuie nivelul inalt de colesterol si zahar in sange, hipertensiunea arteriala, obezitatea, afectarea rinichilor si, de asemenea, sarcina si nasterea.
In cazul diabetului zaharat in organism sunt afectate toate vasele sanguine, insa in primul rand, capilarele mici. Anume cu afectarea capilarelor , incep modificarile retinei ochiului la astfel de bolnavi. Unele vase se oblitereaza, altele, pentru a compensa munca acestora, se dilata, in unele locuri apar bombari ale peretelui capilarului, asa numitele microanevrisme, se deregleaza permeabilitatea peretelui vascular, prin care in tesutul retinei se infiltreaza plasma si apare edemul retinei; in cazul existentei indelungate a acesteia celulele nervoase se comprima si pier; patrund complexe albuminoase, lipidice, locul de aglomerare al carora pe retina se numesc exudate.
In unele cazuri, peretii subtiati ai capilarelor se rup si in retina apar mici hemoragii. Cel mai periculos este faptul, ca retinopatia diabetica poate sa nu se manifeste o perioada indelungata de timp: cand aceste procese nu afecteaza partea centrala a retinei (macula), vederea nu are de suferit si bolnavul nu simte, ca in ochiul sau au avut loc unele modificari, si nu se adreseaza la medic.
Totusi, modificarile patologice nu se opresc aici. Dupa capilare sunt afectate vasele mari, in special, venele. Numarul si dimensiunea focarelor exudative si hemoragiilor cresc. Acuitatea vederii incepe sa se diminueze. Aceasta etapa a retinopatiei diabetice (pana la aparitia vaselor patologice nou formate si modificarilor cicatriceale) se numeste neproliferativa.
Cu timpul, vascularizatia proasta a retinei se inrautateste si mai mult, in zonele de ischemie (saturarea insuficienta a retinei cu oxigen) incep sa creasca vasele sanguine nou formate si tesutul cicatriceal (proliferativ). Aceste proliferate cresc pe suprafata retinei si in adancul corpului vitros, extind si zbarcesc retina, provocand dezlipirea acesteia, intre cutele retinei se formeaza aderente grosolane. Obliterarea nervului optic cu tesut proliferativ provoaca deteriorarea fibrelor acestuia. Vederea treptat, insa necontenit se inrautateste. Totusi, aceste vase noi “incorecte” sunt nedesavarsire: acestea sunt foarte fragile si in orice moment se pot rupe, ceea ce poate conduce la hemoftalm extins si pierderea brusca a vederii.
In mod traditional, in aceste cazuri medicul prescrie preparate vaso-fortifiante si rezolutive.
Vederea se poate restabili pe seama resorbtiei partiale a sangelui, insa fundamentul pentru noi hemoragii si edeme ale retinei – vasele patologice – ramane.
Retinopatia diabetica este insotita de modificari patologice ale corpului vitros, care este continutul intern al ochiului si umple cea mai mare parte a acestuia. In corpul vitros se acumuleaza astfel de produse ale schimbului de substante (metaboliti), ca acidul lactic si ureea, ce conduce la modificarea structurii si functiei acestuia. Cu timpul, modificarile din corpul vitros se amplifica, provocand intensificarea cresterii vaselor nou formate si tesutului proliferativ. Hemoragiile periodice, care apar in corpul vitros din vasele fragile noi formate, contribuie la evolutia bolii. Cu parere de rau, experienta demonstreaza, ca chiar si cel mai activ tratament terapeutic nu conduce la resorbtia completa a sangelui din corpul vitros. In cavitatea orbitala, sangele acumulat se descompune si amplifica dereglarile metabolice, apar noi cauze pentru dezvoltarea vaselor nou formate. Din cauza cresterii tesutului cicatriceal, retina continua sa se dezlipeasca si sa se zbarceasca, ceea ce in mod inevitabil conduce la cecitate ireversibila. Acest stadiu al retinopatiei diabetice este denumit proliferativ. Procesul poate fi oprit doar pe cale chirurgicala.
Ce fel de investigatii diagnostice sunt necesare pentru stabilirea tacticii de tratament?
In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” puteti beneficia de toate investigatiile necesare ale ochiului, efectuate cu ajutorul aparaturii moderne de inalta precizie.
Diagnosticul afectiunilor ochiului in cazul diabetului zaharat, necesita urmatoarele investigatii principale:
- determinarea acuitatii vizuale;
- masurarea presiunii intraoculare;
- examinarea campului vizual;
- oftalmoscopia (cea mai importanta metoda de examinare a retinei);
- examinarea cu ultrasunet;
- investigatii electrofiziologie (determinarea viabilitatii retinei si nervului optic);
Rezultatele investigatiilor enumerate vor da posibilitate medicului sa va recomande tratamentul necesar si sa stabileasca prognoza efectului operatiei.
Tratamentul retinopatiei diabetice
In calitate de tratament conservativ se utilizeaza diferite preparate medicamentoase, care contribuie la fortificarea peretilor vaselor, la resorbtia hemoragiilor, depunerilor lipidice si albuminoase pe retina, care imbunatatesc schimbul de substante si vascularizarea ochiului. Totusi, dupa cum arata experienta, nenumaratele preparate medicamentoase nu pot opri evolutia bolii si trebuie utilizate doar ca metode auxiliare.
Una din metodele de tratament ale retinopatiei diabetice este coagularea retinei cu laser. Aceasta se efectueaza in cateva sedinte, cu pauze de la 3 la 7 zile. Actiunii laserului sunt supuse zonele cu ischemie, neovascularizare si edem al retinei: se distrug vasele nou formate cu permeabilitatea crescuta a peretelui, se “inchid” zonele, in care nu functioneaza capilarele si se acumuleaza substante nocive (toxice). In caz de necesitate, se efectueaza serii repetate de tratament, de acea este foarte importanta monitorizarea permanenta la oculist.
La stadiile timpurii ale bolii, lasecoagularea, efectuata la momentul oportun, este destul de eficienta, insa de multe ori, aceasta previne catastrofa doar pentru un timp: retinopatia continua sa evolueze, deoarece ramane terenul pentru aceasta – diabetul zaharat – si dupa cateva serii de terapie cu laser si terapie rezolutiva pentru bolnav devine evidenta iminenta nenorocirii. In astfel de cazuri, este oportuna efectuarea tratamentului chirurgical.
Tratamentul chirurgical al bolnavilor de diabet zaharat necesita o abordare speciala, deoarece vindecarea tesuturilor are loc mult mai rau si mai incet din cauza dereglarilor tuturor tipurilor de metabolism. De asemenea, este important de a lua in considerare particularitatile afectiunii in ansamblu si de nu tratat vreo oarecare manifestare a diabetului zaharat, pentru ca, pe masura posibilitatilor, sa fie oprita evolutia bolii si sa fie prevenita aparitia complicatiilor grave.
Ce este vitrectomia si cum se efectueaza?
Vitrectomia (“vitreum” – corp vitros; “ectomie” – inlaturare) este o operatie chirurgicala, scopul careia este eliminarea corpului vitros modificat si a tesutului proliferativ de pe suprafata retinei pentru inlaturarea intinderii si dezlipirii acestea.
In principal, operatia se efectueaza cu anestezie locala, iar in unele cazuri – sub narcoza generala. Pe suprafata globului ocular se efectueaza trei incizii mici de 1 mm, prin care, cu instrumente chirurgicale miniaturale, se expira complet corpul vitros modificat sau hemoftalmul, retina “se curata” de cicatrice acolo, unde este inca posibil, se extirpeaza tesuturile patologice, vasele se cauterizeaza cu laser, exact in locurile necesare.
Tactica definitiva a tratamentului chirurgical se stabileste strict individual in timpul operatiei. In unele cazuri, corpul vitros eliminat se inlocuieste cu solutie fiziologica. In alte cazuri, se introduce un compus perfluororganic (CPFO), doar pe timpul operatiei. Insa majoritatea operatiilor, se efectueaza conform metodei in doua etape, elaborate in cadrul Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica, cu introducerea CPFO pentru o perioada mai indelungata de timp.
Ce reprezinta CPFO si cu ce scop se introduc?
CPFO sunt compusi ai fluorului si carbonului, absolut inerti, autorizati pentru utilizarea in practica medicala – in prezent destul de frecvent se utilizeaza in intreaga lume, datorita proprietatilor lor unice, si anume, greutatii specifice, mai mare decat a apei si transparentei. In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” cel mai frecvent se utilizeaza CPFO cu denumirea de “Vitreopres”, care a fost elaborat de colaboratorii Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica si ICS (Institutul de Cercetari Stiintifice) a chimiei organice a elementelor a ASR (Academiei de Stiinte Ruse) si are un sir de avantaje in comparatie cu compusii din clasa respectiva.
Acest lichid transparent se introduce pe durata operatiei in cavitatea orbitara si, in mod considerabil, faciliteaza efectuarea acesteia, de aceea CPFO frecvent sunt denumite “a treia mana a chirurgului”. CPFO se utilizeaza pentru a comprima vasele de sangerande, pentru a netezi cicatricele pe retina, pentru a diminua edemul, ceea ce permite de a efectua lasercoagularii retinei mai eficient.
Din ce cauza uneori tratamentul chirurgical se efectueaza in doua etape si peste cat timp se efectueaza a doua etapa?
Uneori apar situatii, cand este necesar ca CPFO sa fie pastrat in ochi pentru o anumita perioada de timp, pentru a mentine retina in stare descretita (netezita), pana cand nu se vor forma laser-coagulate, cu alte cuvinte, locuri “de sudare” a retinei cu membrana vasculara. In afara de aceasta, CPFO, in virtutea greutatii sale specifice inalte, ca un fier de calcat netezeste retina, diminueaza edemul acesteia, previne hemoragiile repetate. Peste 1-3 saptamani se efectueaza a doua etapa a operatiei cand, in functie de starea retinei, se efectueaza operatii suplimentare pentru profilaxiei dezlipirii acesteia. CPFO se inlatura si se inlocuieste cu solutie salina (fiziologica), gaz special sau ulei de silicon.
Cu ce scop se introduce silicon (ulei de silicon)?
In cazuri deosebit de grave procesul de proliferare, adica de formare a cicatricelor, poate afecta si straturile interne ale retinei. De aceea, chiar atunci, cand de pe suprafata membranei retiniene a fost inlaturat tot tesutul cicatriceal, in cavitatea orbitara este necesar sa se introduca silicon. Acest lucru este necesar pentru a preveni la maximum sau pentru a reduce la minimum cicatrizarea interna a retinei cu dezlipirea ulterioara repetata a acesteia.
Siliconul de import, utilizat in cadrul Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica, special destinat pentru chirurgia oftalmica, este bine tolerat de ochi, chiar si pentru o perioada mai indelungata de timp. In unele cazuri grave, siliconul ramane in orbita pentru totdeauna. In cazuri mai putin grave, cand in procesul de monitorizare postoperatorie devine evidenta absenta cicatrizarii repetate a retinei, siliconul poate fi inlaturat.
Problema referitor la necesitatea inlaturarii siliconului si termenele acesteia, in fiecare caz se hotaraste in mod individual.
Ce reprezinta operatiile asociate (combinate)? Cand este necesara efectuarea acestora?
Deoarece multi bolnavi se adreseaza cu forme avansate de retinopatie diabetica, cand este prezenta asocierea complicatiilor acesteia sub forma dezlipirii de retina, produse prin tractiune, glaucomului si cataractei, in unele cazuri, se impune efectuarea diferitor operatii chirurgicale intr-un singur timp, pentru atingerea unui rezultat maximal posibil.
Din ce cauza nu este de dorit inlaturarea cataractei incipiente sau imature intr-un singur timp cu vitrectomia sau alte interventii chirurgicale?
Cristalinul desparte segmentul anterior de segmentul posterior al ochiului si serveste ca o bariera in calea patrunderii substantelor toxice, asa numitii factori ai proliferarii care, in cazul diabetului zaharat pot conduce la aparitia glaucomului (neovascular). De asemenea, cristalinul impiedica iesirea siliconului in camera anterioara. De acea, chirurgul se straduieste sa nu inlature cataracta intr-un singur timp, doar daca nu exista o necesitate reala pentru aceasta.
Cand se decide problema referitor la volumul interventiei operatorii?
In timpul examinarii, chirurgul evalueaza gravitatea modificarilor si, in functie de acesta, planifica volumul viitoarei operatii. Totusi, de multe ori, din cauza opacifierii corpului vitros si hemoragiilor, nu este posibil de a vedea fundul ochiului si de a stabili starea membranei retiniene. Nu totdeauna, in spatele membranelor si tesutului cicatriceal, poate fi stabilit gradul de dezlipire a retinei si prezenta rupturilor in aceasta. De aceea, multe probleme, referitoare la tactica tratamentului chirurgical, se hotarasc nemijlocit in timpul operatiei.
Cum trebuie sa ne pregatim pentru operatie?
Luand in considerare particularitatile caracteristice diabetului zaharat (fragilitatea si permeabilitatea crescuta a vaselor, diminuare fortelor de aparare ale organismului, cicatrizarea proasta a ranilor, datorita insuficientei proteice si vitaminoase), perioada postoperatorie poate fi mai incetinita. Din aceasta cauza, bolnavul trebuie pregatit minutios pentru operatie de medicul sau curant.
In primul rand, se va stabiliza continutul zaharului in sange. Deosebit de importanta este eliminarea starilor manifeste si latente ale hipoglicemiei.
In al doilea rand, se impune efectuarea unor serii de tratamente, destinate corectiei dereglarilor metabolismului lipidic si proteic.
In al treilea rand, se vor trata minutios focarele infectiilor cronice si bolile asociate.
Pentru aceasta, sunt necesare consultatiile medicilor: endocrinolog, terapeut, chirurg, otorinolaringolog, stomatolog si, posibil, si a altor specialisti.
Problemele, legate de doza de insulina, alimentatie, preparatelor hipoglicemiante si altor preparate medicamentoase inainte de operatie, se discuta cu medicul curant si endocrinolog.
Cat timp dureaza operatia? Cat este de dureroasa?
Durata operatiei depinde de gravitatea retinopatiei diabetice si, corespunzator, de volumul interventiei efectuate si reprezinta, in medie, de la 30 minute pana la 1,5 ore. Operatia se efectueaza sub supravegherea anestezistilor cu experienta, care monitorizeaza cu atentie starea generala a pacientului si au grija ca manipularile efectuate sa fie nedureroase. De regula, operatia se efectueaza cu anestezie locala, si numai in cazuri exceptionale (de exemplu, la copii – cu narcoza generala).
Cum trebuie sa va comportati in timpul operatiei?
In timpul operatiei trebuie sa Va relaxati complet, sa nu Va incordati si sa nu faceti eforturi, sa indepliniti toate indicatiile chirurgului, sa nu faceti miscari bruste, sa nu rotiti capul si sa nu vorbiti fara necesitate deosebita. Daca va deranjeaza ceva, trebuie calm si scurt sa comunicati chirurgului despre aceasta.
Cum trebuie sa va comportati dupa operatie?
Dupa operatie, trebuie sa ascultati atent toate indicatiile chirurgului si sa le respectati cu strictete. Astfel, poate fi necesara respectarea unui regim strict de pat intr-o anumita pozitie (pe spate, pe burta cu fata in jos sau pe o parte). Medicul poate permite ridicarea din pat peste 2-3 ore dupa operatie. De asemenea, nu trebuie sa faceti miscari bruste si sa ridicati greutati.
Imediat dupa operatie, trebuie de efectuat controlul zaharului din sange si, in caz de necesitate, de efectuat corectia corespunzatoare a acestuia.
In cazul aparitiei durerii sau starii generale proaste dupa operatie, este necesar sa ne adresam medicului curant, asistentei medicale sau medicului de garda.
Cand se restabileste vederea dupa operatie? De ce depinde aceasta?
De regula, chiar si in cazul operatiei efectuate reusit, vederea nu se restabileste imediat. Aceasta se datoreaza faptului, ca in orbita raman elemente sanguine, care se resorb in decurs de cateva saptamani. In afara de aceasta, deoarece alimentatia retinei dezlipite a fost dereglata, dupa operatie este necesara o perioada de timp pentru restabilirea acesteia, si, prin urmare, si pentru restabilirea functiei retinei.
De ce in unele cazuri, operatiile de retinopatie diabetica se efectueaza fara garantia imbunatatirii vederii? Exista riscul complicatiilor operatiei?
Pana la operatie, din cauzele descrise mai sus, nu totdeauna este posibila evaluarea starii retinei si a nervului optic, de care in final depinde rezultatul operatiei. De aceea, frecvent, operatia este unica sansa pentru a restabili vederea, iar intr-un sir de cazuri se efectueaza ca o incercare de a stabiliza boala si de a pastra acele functii optice, care inca au mai ramas. Desigur, ca si in orice interventie chirurgicala, exista un anumit risc al complicatiilor, chiar pana la pierderea ochiului, in cazuri deosebit de grave. Pacientul trebuie sa evalueze cu seriozitate informatia referitoare la perspectiva tratamentului chirurgical, pusa la dispozitie de catre medic, si in cazul deciziei de a se opera sa dea un acord scris pentru operatie.
Care este statistica rezultatului operatiei si de ce depinde deznodamantul acesteia?
In decurs de 20 de ani, in cadrul Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” au fost efectuate mai mult de 15 mii de operatii legate de afectarea diabetica a ochiului. La etapele timpurii, operatiile dau rezultate pozitive circa in 80% cazuri. Insa la etape tarzii, cand este deja afectat aparatul receptor al ochiului, cand este dificil de netezit cicatricele de pe retina, mai ales in zona centrala, probabilitatea reusitei operatiei constituie doar 20%. De acea, specialistii Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica recomanda tratamentul chirurgical deja atunci, cand vederea este inca la un nivel inalt si membrane retiniana nu este foarte deteriorata, pentru a nu admite progresarea retinopatiei.
Pentru mentinerea rezultatelor operatiei, o mare importanta o are compensarea diabetului si controlul riguros al nivelului zaharului in sange. De asemenea, este necesar un tratament periodic conventional, de mentinere, pentru fortificarea vaselor, imbunatatirea circulatiei si normalizarea metabolismului.
Care sunt particularitatile tratamentului cataractei la bolnavii, care sufera de diabet zaharat?
Cristalinul, in ochiul omului, indeplineste rolul unei lentile de refractie, datorita careia razele de lumina ajung la retina. Treptat cristalinul devine mai dens si cu timpul incepe sa se opacifieze, ceea ce conduce la diminuarea treptata a vederii. Opacifierea cristalinului se numeste cataracta. Insa la persoanele cu diabet zaharat, indeosebi, care se compenseaza prost, acest proces incepe cu mult mai devreme din cauza dereglarii schimbului de substante si inrautatirii alimentatiei cristalinului. Acest lucru este mult mai caracteristic pentru persoanele cu diabet de tip 2, la care cataracta poarte aparea si la 50 si la 40 de ani. Totusi, uneori se intalneste cataracta si la o varsta mai tanara, in cazul diabetului juvenil.
Este imposibil de a trata cataracta cu metode traditionale, medicamentele doar pot sa opreasca evolutia acesteia pentru o perioada de timp. In caz de diabet juvenil cu decompensare apar opacifieri locale in cristalin, care dispar dupa normalizarea zaharului. Acesta este unicul caz, cand se poate spune, ca cataracta s-a resorbit “singura”.
In timpul operatiei cristalinul opacifiat se aspira, iar in locul lui, in capsula cristalinului adevarat, se implanteaza unul nou.
Cam 20 de ani in urma, exista parerea, ca inainte de inlaturare, cataracta trebuie sa se “coaca”. Aceasta parere era bazata pe faptul, ca prin metodele vechi, din punct de vedere tehnic, era mai simplu de inlaturat cu totul cristalinul solidificat.
In prezent, specialistii clinicii utilizeaza cele mai actuale metode de inlaturare a cataractei.
Printre acestea – fragmentarea cristalinului opac cu ajutorul aparatului cu ultrasunet – facoemulsificatorului (facoemulsificare) si fragmentarea cataractei cu laser cu aspirarea fragmentelor de cristalin. Metodele cu ultrasunet si laser permit inlaturarea cristalinului, cand vederea s-a pastrat pana la 50-60%, adica opacifierea de-abia a inceput, printr-o incizie foarte mica, astfel, ca ulterior nici nu este nevoie de suturare si nu apare modificarea postoperatorie a formei corneei (astigmatism). In prezent cataracta apare la persoane din ce in ce mai tinere si a inceput sa afecteze la acea varsta la care omul inca lucreaza activ. Ochelarii in cazul cataractei nu sunt de folos, de aceea operatia precoce este foarte actuala. Pe langa aceasta, inlaturarea cataractei imature se efectueaza mai usor. Este necesara o anestezie minima, reactia ochiului este considerabil mai mica, de aceea operatia dureaza circa 10 minute.
Din pacate, exista parerea, ca in cazul diabetului nu se admite implantarea cristalinului artificial. Implantarea este contraindicata doar in acele cazuri, cand la pacient este puternic deteriorat sistemul de vascularizare a ochiului – atunci cand apare retinopatia diabetica proliferativa cu formarea unor cicatrice extinse pe membrana retineana. Contraindicatie poate servi formarea de noi vase in membrana iriana. Nu se implanteaza cristalinul si in cazul afectiunilor autoimune, cand in ochi permanent are loc un proces inflamator lent. Atunci cataracta se inlatura, iar vederea se corecteaza cu ajutorul unor ochelari foarte puternici sau a lentilelor de contact.
Care sunt metodele tratamentului glaucomului in cazul diabetului zaharat?
Glaucomul este o afectiune, care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare si atrofia nervului optic. In cazul diabetului zaharat, glaucomul apare de 4-5 ori mai frecvent.
Cand in diabetul se instaleaza retinopatia, in unele cazuri grave in membrana iriana incep sa creasca vasele nou formate (aceasta stare se numeste rubeoza irisului), care astupa calea principala de evacuare a lichidului intraocular din ochi – unghiul camerei anterioare, unde se afla un sistem special de drenaj. Astfel de glaucom a capatat denumirea de glaucom secundar neovascular, ceea ce semnifica “vase noi”. Glaucomul neovascular reprezinta una din cele mai grave probleme ale pacientilor cu diabet, care nu rareori conduce la cecitate. Totodata, brusc creste tensiunea intraoculara, din cauza careia este afectat nervul optic, apare o durere puternica in ochi. Este cunoscuta expresia “Tot ce ia glaucomul, nu restituie nici odata”. Daca tensiunea intraoculara nu se normalizeaza in rezultatul administrarii diferitor preparate medicamentoase, se impune interventia chirurgicala. Scopul operatiei consta in diminuarea presiunii intraoculare pe calea crearii noilor cai de evacuare a lichidului intraocular.
In multe cazuri, glaucomul neovascular secundar nu cedeaza tratamentului cu ajutorul metodelor chirurgicale traditionale, de acea in cadrul Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica se elaboreaza noi tipuri de operatii, care de multe ori trebuie combinate.
Una din cele mai raspandite metode ale tratamentului chirurgical este ciclodiatermopunctura (operatia in corpul ciliar), cand se creeaza o cale suplimentara de evacuare a lichidului intraocular nu din camera anterioara a ochiului, ca in cazul operatiilor traditionale, ci din camera posterioara. Astfel de operatii frecvent necesita combinarea cu vitrectomia, criopexia (actiunea temperaturii joase) si utilizarea diferitor metode de drenaj.
In cazuri foarte avansate, pentru pastrarea ochiului ca organ si cuplarea sindromului dureros, in cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” cu succes se aplica metodele endolaser si de ciclocoagulare trans-sclerala. Diminuarea presiunii intraoculare se realizeaza in aceste cazuri, pe contul diminuarii producerii lichidului intraocular. In rezultatul actiunii cu laser asupra corpului ciliar, care produce lichid intraocular, segmentele acestuia se distrug si, astfel, cantitatea de lichid se diminueaza.
NU UITATI: in diagnosticul confirmat de glaucom, cele mai bune rezultate se constata la operatia, efectuata in stadiile incipiente ale bolii. De aceea, persoanele, care sufera de diabet zaharat, trebuie in mod regulat sa consulte un oculist pentru controlul presiunii intraoculare si campului vizual.
In cazul rubeozei membranei retiniene se efectueaza lasercoagularea retinei. Intr-un sir de cazuri, dupa lasercoagulare si/sau criopexie vasele patologice noi formate inceteaza sa mai functioneze si boala se stabilizeaza.
Poate fi prevenita cecitatea in cazul diabetului zaharat?
Specialistii Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica sunt siguri, ca inlaturarea timpurie a corpului vitros, in cazul modificarilor incipiente ale vaselor membranei retiniene, stopeaza evolutia bolii pentru ani indelungati. In cazul afectarii considerabile a membranei retiniene si nervului optic, care au avut loc in rezultatul cresterii vaselor noi si tesutului conjunctiv in interiorul ochiului, eficacitatea tratamentului chirurgical se diminueaza, insa si in aceste cazuri, la Centrul de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica bolnavilor nu li se refuza tratamentul. Posibil, din cauza lipsei de informare, frecvent bolnavii se adreseaza pentru tratament cu forme avansate ale retinopatiei diabetice, cand se impune deja lupta cu complicatiile aparute. Doar cu cat mai devreme a fost instituit tratamentul, cu atat prognoza este mai favorabila. Numai indepartarea corpului vitros patologic modificat la etapele timpurii ale retinopatiei diabetice, in combinatie cu metodele de tratament cu laser, poate opri radical evolutia acestei boli.
In cadrul Centrului de diabet al ochiului si chirurgie optica plastica a Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” in mod permanent se duce munca de elaborare a noilor metode de tratament a afectarii diabetice a ochiului. Multe operatii, efectuate aici, sunt unice, datorita acestora un numar tot mai mare de oameni, anterior condamnati la cecitate completa si considerati incurabili, capata posibilitatea de a vedea.
Nu trebuie de uitat, ca retinopatia diabetica si complicatiile acesteia – sunt doar manifestari ale bolii in ansamblu, de aceea este extrem de important urmarirea evolutiei diabetului zaharat si verificarea nivelului zaharului in sange. Este necesar consultul regulat al medicului endocrinolog si oculist pentru control profilactic.
Sfaturi pentru o insanatosire grabnica
Pentru ca perioada postoperatorie sa decurga pentru dumneavoastra repede si fara complicatii, urmati sfaturile specialistilor nostri.
- primele 1-2 saptamani dupa operatie, straduiti-va sa nu dormiti pe partea ochiului operat;
- nu frecati ochiul operat cu maniile si nu apasati asupra lui;
- cand faceti dus sau baie , aveti grija, ca apa sau spuma de sapun sa nu patrunda in ochi. Pentru aceasta, ochiul poate fi acoperit cu o compresa de tifon sterila si cu leucoplast. Dupa dus, este de dorit sa picurati colire dezinfectante;
- straduiti-va sa nu supuneti ochiul operat oscilatiilor bruste de temperatura; abtineti-va de la frecventarea baii fierbinti si baii cu abur;
- pe strada purtati ochelari de soare;
- nu ridicati greutati;
- in decurs de 3 luni dupa operatie, abtineti-va de la efectuarea muncii fizice, indeosebi legate de aplecarea capului;
- ca sa ridicati ceva de jos nu va aplecati, ci folositi genuflexiunea;
- este permisa utilizarea cosmeticii pentru ochi nu mai devreme de o luna dupa operatie;
- in decurs de 3 luni dupa operatie excludeti cu desavarsire practicarea sportului. Cu timpul, puteti incepe gimnastica de dimineata, sa practicati inotul, alergatul in trap marunt si alte exercitii fizice, care nu sunt legate cu zguduirea brusca si incordarea corpului (se exclud cu desavarsire alergatul pe distante mici, sarituri in apa, hipismul, ridicarea greutatilor, boxul)
- nu conduceti masina pana cand ochiul nu se va vindeca complet