Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home3/rthe9177/public_html/sperantabioxim.ro/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home3/rthe9177/public_html/sperantabioxim.ro/wp-includes/plugin.php on line 579
Glaucomul - generalitati, cauze, simptome, tratament, sfaturi

Glaucomul este o boala oculara grava, care frecvent conduce la orbire incurabila.
In prezent, stiinta cunoaste doar o singura cale de prevenire a orbirii ca o consecinta a glaucomului: diagnosticul oportun si tratamentul corect. Datorita metodelor moderne de tratament, majoritatea pacientilor reusesc sa-si pastreze vederea si sa se bucure de perceptia lumii inconjuratoare.
Ce este glaucomul?
Glaucomul este o afectiune cronica a ochilor, care se manifesta prin cresterea presiunii intraoculare, afectarea nervului optic si diminuarea vederii, chiar pana la cecitate.

Cecitatea provocata de glaucom are un caracter ireversibil, deoarece se distruge nervul optic. In acest caz, este deja imposibil a ii reda vederea persoanei care a orbit.

Din pacate, glaucomul este o afectiune destul de raspandita. De aceasta boala sufera, in special, persoanele cu o varsta de peste 40 de ani. Insa glaucomul ii poate afecta si pe tineri (glaucomul juvenil) si chiar pe nou-nascuti (glaucomul congenital).

In ziua de astazi, oftalmologia cunoaste doar o singura cale de prevenire a cecitatii, cauzate de glaucom: diagnosticul oportun si tratamentul corect. Datorita metodelor moderne de tratament, majoritatea bolnavilor reusesc sa-si pastreze vederea si bucuria perceptiei lumii inconjuratoare.
Cauzele aparitiei glaucomului
Nu rareori, ochiul nostru este comparat cu un aparat de fotografiat. Rolul obiectivului il indeplinesc corneea si cristalinul: acestea permit patrunderea razelor, pe care le refracta. Rolul peliculei fotosensibile il indeplineste retina ochiului, in care se afla celulele fotosensibile. Imaginea vizuala, care apare pe retina, ca prin conductori, se transmite prin intermediul acestor celule si apoi pe calea nervului optic se transmite la creier. Defectarea sau deteriorarea cel putin a unui inel in acest lant conduce la afectarea vederii.

In cazul glaucomului are loc afectarea nervului optic. Acest fapt conduce la ruperea legaturii dintre globul ocular si creier: imaginea, care apare pe retina, nu se mai transmite la creier.

In mod normal, in interiorul ochiului permanent se produce un lichid intraocular special.

Acesta este transparent, bogat in substante nutritive si oxigen. Lichidul intraocular spala si hraneste cristalinul, retina si corpul vitros. Cedand substantele nutritive si oxigenul, lichidul intraocular preia de la acestea produsele de metabolism, pe care le evacueaza din ochi. Circulatia lichidului intraocular are loc lent: in decurs de 24 ore in interiorul ochiului se produce aproximativ 4 ml de lichid si tot atat lichid se scurge din acesta. Calea principala de evacuare a lichidului intraocular este unghiul camerei anterioare (iridocornean) a ochiului, unde se afla un sistem special de drenaj.

Nu confundati lichidul intraocular cu lacrimile. Lacrimile spala globul ocular pe dinafara; acestea sunt produse de glanda lacrimala si se scurg prin unghiul intern al ochiului in cavitatea nasului. Lichidul intraocular se produce in interiorul ochiului, spala globul ocular pe dinauntru si se scurge prin sistemul de drenaj in vasele venoase.

Echilibrul dintre cantitatea de lichid, care se produce in ochi si cantitatea de lichid, care se scurge din ochi, mentine presiunea intraoculara (PI) la un nivel constant. Valorile normale ale presiunii intraoculare sunt individuale, insa in mediu oscileaza in limitele 16-25 mm ai coloanei de mercur (la efectuarea masurarii cu tonometrul Maklakov).

Presiunea intraoculara poate creste in doua cazuri importante:

 • lichidului intraocular se produce intr-o cantitate excesiva;
 • cand este afectata evacuarea lichidului intraocular prin sistemul de drenaj al ochiului, in rezultatul modificarii acestuia

In consecinta, creste presiunea intraoculara. Presiunea intraoculara inalta prea puternic actioneaza asupra membranei externe a ochiului, care, la locul iesirii nervului optic, este cea subtire. Acest segment slab se curbeaza spre exterior, ceea ce conduce la strangularea (comprimarea) fibrelor nervoase. In afara de aceasta, vasele, care alimenteaza nervul optic se incovoie si vascularizarea acestuia este afectata in mod esential. In cazul, in care nervul optic se afla in aceasta situatie o perioada indelungata de timp, acesta se atrofiaza (mai intai este afectata activitatea vitala a fibrelor nervoase, iar mai apoi survine distrugerea ireversibila a acestora) si vederea se inrautateste. Presiunea ridicata in interiorul ochiului comprima si vasele oftalmice, prin care are loc vascularizarea retinei si nervului optic. Cantitatea de sange, care intra in ochi se micsoreaza, ceea ce conduce la afectarea fibrelor nervoase

Un rol important in aparitia glaucomului il joaca factorul ereditar. Daca rudele dumneavoastra au suferit de glaucom, Dumneavoastra trebuie sa fiti deosebit de prudent si sa consultati in mod regulat un oftalmolog. Consultul oftalmologului si masurarea presiunii intraoculare cel putin 1 data pe an va permite depistarea la timp si tratarea eficienta a bolii.

NU UITATI! Fiecare om are nevoie de consultul medicului oftalmolog, nu mai rar de o data pe an!
Simptomele si formele glaucomului

Pentru glaucom sunt caracteristice trei simptoame principale:

 • cresterea presiunii intraoculare;
 • ingustarea campului vizual;
 • modificarile nervului optic.

Pentru depistarea la timp a glaucomului este important de stiut simptoamele acestuia si senzatiile subiective ale bolnavului

Glaucomul cu unghi deschis – este cea mai raspandita forma a acestei afectiunii, cand unghiul camerei anterioare este deschis, insa evacuarea lichidului intraocular este defectuoasa, in rezultatul dereglarilor in sistemele vasculare si de drenaj ale ochiului. Aceasta este o varianta destul de periculoasa a bolii, cand nu se constata simptoame clare. Omul poate sa nu simta de loc cresterea moderata a presiunii intraoculare, care deja in mod nefast actioneaza asupra nervului optic, conducand la pierderea vederii.

In aceasta forma de glaucom, mai intai este afectata vederea periferica (se ingusteaza campul vizual), iar vederea centrala o perioada oarecare de timp se mentine in limite normale.

Insa, pe masura evolutiei bolii, bolnavul pierde, atat vederea periferica, cat si vederea centrala.

In cazul cresterii presiunii intraoculare, pot fi remarcate urmatoarele simptome:

 • incetosarea vederii, aparitia “plasei” inaintea ochilor;
 • prezenta “cercurilor iriene” la privirea unei surse de lumina (de exemplu: o lampa luminoasa);
 • senzatia de disconfort in ochi: senzatie de greutate si tensiune;
 • crampe nesemnificative in ochi;
 • diminuarea capacitatii de a vedea in amurg;
 • dureri nesemnificative in jurul ochiului.

Din pacate, in majoritatea cazurilor, aceasta forma de glaucom evolueaza pe neobservate si despre existenta acesteia, frecvent bolnavul afla intamplator, cand vederea este deja semnificativ diminuata. Insa, totodata, ochiul bolnav nu se deosebeste cu nimic de cel sanatos.
In cazul glaucomului cu unghi inchis, se deregleaza evacuarea lichidului intraocular in rezultatul inchiderii sistemului de drenaj al ochiului de catre iris.

Aceasta forma de glaucom decurge frecvent sub forma de accese. Accesul acut al acestei forme de glaucom are simptoame caracteristice: cresterea considerabila a presiunii intraoculare (pana la 60-80 mm ai coloanei de mercur), o durere puternica in regiunea ochilor, durere de cap. Nu rareori, in timpul accesului, poate aparea senzatia de greata, voma, slabiciune generala. Vederea ochiului bolnav se diminueaza brusc.

Accesul acut al glaucomului cu unghi inchis frecvent este confundat cu o migrena, durere de dinti, afectiune acuta a stomacului, meningita, gripa, deoarece bolnavul acuza dureri de cap, greata, slabiciune generala, fara a aminti de ochi. In acest caz, bolnavul poate ramane fara ajutorul, atat de necesar in primele ore ale aparitiei accesului.

Glaucomul poate fi si congenital. In acest caz, la copiii nou-nascuti se depisteaza PI (presiunea intraoculara) crescuta, iar in cazuri izolate pate fi remarcata cresterea dimensiunii globului ocular. Cauzele acestei forme de glaucom sunt defectele congenitale ale structurii aparatului de drenaj al ochiului. Daca acestea sunt nesemnificative, boala poate fi depistata nu dintr-o data, insa la varsta copilariei sau tineretii.

Glaucomul secundar apare ca o consecinta a altor afectiuni oftalmice (inflamatorii, vasculare, distrofice, legate de patologia cristalinului, traumelor).

Cauza cresterii PI in glaucomul secundar este determinata de dereglarea evacuarii lichidului intraocular.

Glaucomul cu presiune intraoculara normala (joasa) apare in rezultatul dereglarii vascularizarii ochiului, mai intai de toate, a aparatului de drenaj si a nervului optic. In cazul acestei forme de glaucom, diminuarea acuitatii vizuale, ingustarea hotarelor campului vizual, aparitia atrofiei nervului optic are loc pe fondul PI normale.

Glaucomul nu este o boala contagioasa. De regula, glaucomul apare in ambii ochi, insa nu in acelasi timp: in al doilea ochi acesta poate aparea peste cateva luni sau ani.

Aveti grija de ochii dumneavoastra! Protejati-i si fiti atenti chiar si la lucruri aparent marunte!

NU UITATI! Vederea, pierduta din cauza glaucomului, nu mai poate fi recuperata! Cu boala putem lupta cu succes doar depistand-o la timp!
Diagnosticarea
Doar un specialist poate stabili, daca suferiti de glaucom si ce forma este. Oftalmologii din cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” vor efectua toate investigatiile necesare cu ajutorul aparaturii moderne de inalta precizie.

Diagnosticul glaucomului necesita urmatoarele investigatii principale:

 • masurarea presiunii intraoculare (tonometria);
 • examinarea campului vizual (perimetria);
 • stabilirea starii nervului optic in procesul examinarii fundului de ochi (oftalmoscopiei).

Rezultatele investigatiilor enumerate vor permite medicului sa va recomande tratamentul necesar. In caz de necesitate, medicul poate indica investigatii suplimentare.

Uneori, presiunea intraoculara este ridicata, insa alte simptoame ale glaucomului lipsesc. Acest lucru se intalneste in diverse dereglari endocrine si necesita examinarea multilaterala a pacientului.

Atragem atentia dumneavoastra asupra faptului, ca persoanele, care sufera de diabet zaharat, hipertensiune arteriala si ateroscleroza, mai frecvent sufera de glaucom. De aceea, in afara de consultul regulat al medicului terapeut sau endocrinolog, acestor bolnavi se recomanda, cel putin de doua ori pe an, efectuarea unui consult la medicul oftalmolog.
Tratamentul glaucomului
In caz de glaucom, pacientii au nevoie de tratament sistematic si indelungat, obligatoriu sub supravegherea medicului.

De regula, tratamentul incepe cu administrarea preparatelor medicamentoase: in ochi se picura colire, care diminueaza presiunea intraoculara; se administreaza comprimate, care imbunatatesc alimentatia nervului optic si a membranei retiniene. Cu parere de rau, doar in unele cazuri rare, cu un astfel de tratament, presiunea intraoculara se normalizeaza, iar starea nervului optic nu se inrautateste. In aceasta situatie, tratamentul medicamentos este suficient, ce-i drept, medicamentele se vor utiliza tot restul vietii, iar administrarea indelungata a unor preparate poate conduce la complicatii, de exemplu: avansarea cataractei deja existente, contractia pupilei, dereglarea vascularizarii ochiului; ca urmare a acestor complicatii vederea se inrautateste. Utilizarea indelungata diminueaza eficacitatea preparatelor medicamentoase. In afara de acesta, multe medicamente au o actiune iritanta asupra ochilor, provocand reactii inflamatoare si alergice. Unele preparate sunt contraindicate pacientilor, care sufera de afectiuni ale sistemelor cardiovasculare si respiratorii. De aceea, specialistii din cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” au elaborat si utilizeaza cu succes noi metode calitative de tratament a glaucomului: eficiente, sigure si putin traumatice. La acestea se refera: operatia cu laser si interventia chirurgicala.

In primul caz, raza de laser patrunde in ochi fara obstacol, actioneaza asupra sistemului de drenaj si imbunatateste evacuarea lichidului intraocular. Tratamentul cu laser este nedureros, nu necesita mult timp, se efectueaza in ambulatoriu. Avantajul primordial al acestui tratament consta in faptul, ca globul ocular nu este supus actiunii chirurgicale.

Cu parere de rau, raza de laser nu-i poate ajuta pe toti bolnavii de glaucom. Un astfel de tratament poate fi eficient doar la etapele incipiente ale bolii, cand presiunea intraoculara este crescuta nesemnificativ si, de asemenea, in cazurile de accese ale glaucomului, descrise anterior. Pentru majoritatea covarsitoare, care sufera de aceasta afectiune, cea mai eficienta metoda de tratament este operatia chirurgicala.

Conform opiniei academicianului S.N.Feodorov, glaucomul trebuie diagnosticat si tratat chirurgical cu mult mai devreme, decat acest lucru se face in prezent. S-a demonstrat, ca utilizarea preparatelor medicamentoase traditionale, deseori nu numai ca nu ajuta, insa actioneaza negativ asupra ochiului. Cele mai raspandite preparate, care diminueaza presiunea intraoculara, micsoreaza producerea de lichid intraocular. Aceasta conduce la dereglarea alimentarii tuturor structurilor ochiului, amplifica modificarile distrofice ale nervului optic si retinei. Operatia chirurgicala pentru crearea unei cai noi de evacuare a lichidului intraocular, efectuata cat mai precoce, va asigura pastrarea vederii bolnavilor, care sufera de glaucom.

Aceasta operatie, principial noua, elaborata in cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” a primit denumirea de “sclerectomie adanca nepenetranta”

In timpul operatiei, chirurgul ridica putin sclera, deschide membrana vasculara a ochiului, excizeaza o sectiune mica de sclera si uneste vasele mici cu camera anterioara. Lichidul intraocular este captat de aceste vase, ca de un burete, trecand prin acestea. Astfel, se creeaza o cale noua de evacuare a lichidului intraocular.

Sclerectomia adanca nepenetranta poate fi aplicata cu succes pentru orice forma de glaucom cu unghi inchis. Cel mai important merit al noii operatii consta in faptul, ca aceasta se efectueaza fara deschiderea globului ocular. Acest fapt exclude posibilitatea patrunderii infectiei, diminueaza considerabil riscul complicatiilor in timpul operatiei. Sclerectomia adanca nepenetranta se efectueaza cu utilizarea anesteziei locale, cu participarea obligatorie a medicilor anestezisti, care Va vor pregati pentru interventia chirurgicala, Va vor ajuta sa va eliberati de tensiunea nervoasa. Operatia se efectueaza cu utilizarea celui mai nou microscop de operatie. Pentru efectuarea operatiei sunt utilizate instrumente microchirurgicale speciale, cu lame din diamant, safir si alte materiale de inalta durabilitate. Durata operatiei este in mediu 20 de minute. Ultima realizare a savantilor din cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” o constituie utilizarea laserului excimer la efectuarea sclerectomiei adanci nepenetrante.

In afara de sclerectomia adanca nepenetranta, conform indicatiilor, se utilizeaza si alte metode de operatii antiglucomatoase, elaborate, de asemenea, in cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului”

Daca in afara de glaucom, v-au stabilit si diagnosticul de cataracta, atunci aveti nevoie de un tratament chirurgical, care consta in efectuarea sclerectomiei adanci nepenetrante si inlaturarea cataractei cu inlocuirea cristalinului opac cu un cristalin calitativ nou, sigur si desavarsit. In functie de indicatii, interventia se va realiza pe rand sau intr-un singur timp.

Dupa operatie va trebui sa va picurati picaturi antiinflamatoare; de aceea, este necesar sa le cumparati din timp, conform recomandarii medicului.

Peste 10-14 zile, daca indicatiile au fost indeplinite corect, congestia (hiperemia) ochiului operat va disparea. Dumneavoastra veti putea privi linistit la lumina, lacrimarea si senzatia de corp strain in ochi nu va vor mai deranja.

Daca operatia a fost efectuata la timp, aceasta va conduce la normalizarea presiunii intraoculare si pastrarea vederii. In continuare, va recomandam, ca in mod regulat, de 3-4 ori pe an, sa consultati medicul oftalmolog pentru verificarea acuitatii vederii si controlul presiunii intraoculare.

Progresarea dereglarilor in sistemele vasculare si de drenaj ale ochiului si, de asemenea, cicatrizarea excesiva in regiunea efectuarii operatiei antiglaucomatoase, poate conduce din nou la cresterea presiunii intraoculare (PI). Cauza eficacitatii insuficiente a operatiei o poate stabili medicul oftalmolog , care va efectua tratamentul necesar.

In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” au fost elaborate un sir de metode noi de tratament, de asemenea, destinate pastrarii vederii pacientilor cu glaucom. La acestea se refera: stimularea magnetica si cu laser a nervului optic, care amelioreaza vederea, in special, in caz de glaucom avansat, si de asemenea, operatia de vasoreconstructie. Aceasta operatie se realizeaza, strict conform indicatiilor, pacientilor cu dereglari ale vascularizarii ochiului, care, cu parere de rau, nu rareori are loc si in caz de presiune intraoculara normala. In rezultatul interventiei chirurgicale necomplicate, catre ochi se va indrepta o cantitate mai mare de sange, care transporta substante nutritive.

Va aducem la cunostinta ca anume abordarea multilaterala si individuala a metodei de tratament a glaucomului, propusa in cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului”, contribuie la pastrarea vederii a multor mii de bolnavi, care sufera de aceasta afectiune.
Profilaxia pierderii vederii
In cazul depistarii la timp si tratamentului corect, datorita metodelor moderne, la majoritatea bolnavilor de glaucom reusesc sa-si pastreze vederea. Diminuarea presiunii intraoculare si prevenirea acceselor bolii dau posibilitate de a pastra aceasta functie importanta a organismului si de a evita cecitatea. Doar prin intermediul ochilor nostri noi primim 90% informatie din lumea inconjuratoare.

Numai un specialist Va poate ajuta sa recunoasteti exact boala. Daca Dumneavoastra ati depistat simptoamele, descrise in aceasta brosura, neaparat trebuie sa consultati medicul.

Daca aveti o varsta peste 40 de ani, dumneavoastra trebuie sa consultati in fiecare an medicul oftalmolog.
Sfaturi pentru o insanatosire grabnica
Pentru ca perioada postoperatorie sa treaca pentru dumneavoastra repede si fara complicatii, urmati sfaturile specialistilor nostri.

 • primele 1-2 saptamani dupa operatie, straduiti-va sa nu dormiti pe partea ochiului operat;
 • nu frecati ochiul operat cu maniile si nu apasati asupra lui;
 • straduiti-va sa nu supuneti ochiul operat oscilatiilor bruste de temperatura; primele 2-3 luni dupa operatie abtineti-va de la frecventarea baii, bazinului, baii cu abur;
 • pe strada utilizati ochelari de soare;
 • este permisa utilizarea cosmeticii pentru ochi nu mai devreme de o luna dupa operatie;
 • in decursul primei luni dupa operatie, se va exclude cu desavarsire practicarea sportului. Dupa acesta, dumneavoastra puteti incepe sa faceti gimnastica de dimineata, sa practicati inotul, alergatul in trap marunt si alte exercitii fizice.