Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home3/rthe9177/public_html/sperantabioxim.ro/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home3/rthe9177/public_html/sperantabioxim.ro/wp-includes/plugin.php on line 579
Miopia - generalitati, cauze, simptome, investigatii, tratament

Miopia este o deficienta a vederii manifestata prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la departare. Din pacate miopia este foarte raspandita, aceasta intalnindu-se atat la copii, cat si la adulti. Conform datelor Organizatiei Internationale ale Ocrotirii Sanatatii, 800 milioane de oameni de pe planeta noastra sunt afectati de miopie.

Ce este miopia?
Adesea ochiul nostru este comparat cu un aparat de fotografiat. Rolul de obiectiv in acesta il indeplinesc corneea si cristalinul: acestea permit trecerea si refractarea razelor de lumina, care nimeresc in ochi. Rolul de pelicula, sensibila la lumina, il joaca retina: pe aceasta, datorita celulelor sensibile la lumina, apare imaginea. Ulterior imaginea este transformata in impulsuri nervoase si prin intermediul nervului ocular, ca prin niste conductoare, este transmisa in encefal. Imaginea va fi clara, daca corneea si cristalinul refracta razele in asa fel, incat focarul (punctul de intersectie a razelor) sa se afla pe retina. Anume de atata oamenii sanatosi vad bine in departare.
Diferenta dintre vederea normala si cea cu miopie

In caz de miopie razele de lumina se “strang” in focar inainte de retina si imaginea obtinuta este neclara, stearsa. Acest lucru poate avea loc din doua cauze:

 • corneea si cristalinul refracta razele de lumina excesiv de puternic;
 • ochiul, in procesul cresterii sale se alungeste excesiv, si retina se indeparteaza de la amplasarea normala a focarului. Lungimea normala a ochiului unui om matur este de 23-24 mm, iar la miopie aceasta ajunge la 30 mm si mai mult. Alungirea ochiului cu fiecare milimetru conduce la cresterea miopiei cu 3 dioptrii.

Specialistii disting trei tipuri de miopie:

 • miopie de grad slab – pana la 3 dioptrii;
 • miopie de grad mediu – de la 3 la 6 dioptrii;
 • miopie de grad inalt – mai mult de 6 dioptrii.

Exista multe cauze, care conduc la aparitia miopiei. Insa dintre acestea medicii considera ca principale urmatoarele:

 • efortul vizual excesiv la distanta mica de obiect (fara odihna pentru ochi si la o iluminare insuficienta);
 • predispunere ereditara care se manifesta prin particularitatile constructiei globului ocular si a schimbului de substante in acesta;
 • sclera astenica care nu opune rezistenta cuvenita cresterii excesive a ochiului;
 • dezvoltarea insuficienta a muschiului de acomodare a ochiului, care este responsabil pentru “ajustarea” cristalinului la diferite distante; supra incordarea muschiului slabit de asemenea poate conduce la miopie.

Simptomele miopiei
Ca regula, miopia apare deja in varsta copilariei si devine destul de vizibila in anii de scoala. Copii incep sa vada mai rau obiectele indepartate, cu greu disting literele si cifrele scrise pe tabla, se straduiesc sa se aseze mai aproape de televizor, in primele randuri in cinematografe. La incercarea de a privi obiectele indepartate oamenii miopi adesea mijesc ochii.

In afara de inrautatirea vazului in departare, la miopie este afectata de asemenea vederea in amurg: in timpul serii oamenilor miopi le este dificil sa se orienteze pe strada, sa conduca un automobil.

Pentru ameliorarea vederii oamenii miopi sunt nevoiti sa poarte lentile de contact sau ochelari cu dioptrii negative. Adesea la acestia apare necesitatea de a schimba des sticlele si lentilele in legatura cu inrautatirea vazului. Insa trebuie de stiut, ca ochelarii nu pot opri dezvoltarea miopiei, ei pot doar sa indrepte refractarea luminii. Daca vederea se inrautateste si suntem nevoiti sa schimbam ochelarii pe altii mai puternici, aceasta inseamna ca miopia progreseaza. Aceasta are loc din cauza intinderii permanent crescande a globului ocular.

Miopia progresiva nu este un defect inofensiv al vederii care poate fi inlaturat prin purtarea ochelarilor, ci o boala cu urmari grave.

Miopia progresiva afecteaza copiii, cel mai des la varsta de la 7 la 15 ani. Intinderea globului ocular conduce la aceea, ca vasele care se afla in interiorul ochiului se alungesc, se deregleaza alimentarea retinei, se diminueaza acuitatea vizuala. Retina, similar cu un voal fin intins, pe alocuri se “destrama”, in acesta apar gaurele si, ca urmare, poate interveni desprinderea. Aceasta este cea mai grava complicatie a miopiei, la aparitia careia vederea se diminueaza considerabil, pana la orbirea totala.

TINETI MINTE! Adresarea la momentul oportun la oftalmolog va va ajuta sa preintampinati complicatiile groaznice ale miopiei si sa va pastrati vederea!
Diagnosticarea
Numai un specialist poate determina gradul miopiei voastre si poate alege cea mai potrivita metoda de tratament pentru cazul dat.

Oftalmologii Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” vor efectua investigatia necesara cu ajutorul aparaturii de inalta precizie. Diagnosticul miopiei necesita efectuarea urmatoarelor investigatii:

 • verificarea acuitatii vederii in departare fara ochelari, alegerea sticlelor necesare dumneavoastra;
 • determinarea refractiei ochilor dumneavoastra si a gradului de miopie;
 • masurarea lungimii ochiului in cabinetul de diagnostic cu ultrasunet. Aceasta este o investigatie nedureroasa si foarte precisa, dupa rezultatele acesteia medicul face concluzia despre miopia progresiva;
 • masurarea cu ajutorul ultrasunetului a grosimii corneei in diverse puncte ale acesteia. Aceasta investigatie este necesara, daca dumneavoastra urmati sa fiti supusi operatiei de refractie;
 • examinarea fundului ochiului (oftalmoscopia), ceea ce permite medicului de a estima starea retinei, vaselor, nervului optic al fiecarui ochi.

Aceasta este schema generala de explorare a pacientilor cu miopie, insa tratamentul fiecarui om necesita o abordare individuala. De aceea la necesitate medicul poate sa va prescrie investigatii suplimentare.
Tratamentul miopiei
Medicii disting urmatoarele directii principale de tratament al miopiei:

 • oprirea cresterii patologice a ochiului;
 • prevenirea posibilelor complicatii ale miopiei;
 • corectarea refractiei ochiului miop cu izbavirea, dupa posibilitate, de purtare a ochelarilor si a lentilelor de contact.

Specialistii Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” au elaborat si folosesc cu succes diverse metode de tratament al miopiei: scleroplastia, colagenoplastia, coagularea cu laser, cheratotomia, cheratomileza cu laser, eximercheratectomia cu laser, introducerea in ochi a unei lentile intraoculare.

Operatiile de scleroplastie sunt efectuate pentru a opri cresterea ochiului. In timpul unei atare operatii in partea posterioara a globului ocular se introduc fasii de materiale biologice, care, asemenea unui bandaj, cuprind ochiul si nu-i permit acestuia sa se alungeasca. Cu timpul, in aceste materiale cresc vase si ochiul incepe sa primeasca mai mult sange si substante nutritive, decat pana la scleroplastie. Actualmente, in unele cazuri, este utilizata operatia simplificata, care a primit denumirea de “colagenoplastie”. Avantajul acesteia consta in faptul, ca materialul biologic (colagenul) se introduce in forma de suspenzie dupa globul ocular cu ajutorul seringii. Colagenul stimuleaza celulele speciale, care se afla in sclera ochiului si acestea produc un nou tesut al sclerei, care impiedica alungirea sclerei si cresterea ochiului.

Operatiile de scleroplastie pot fi efectuate in regim de ambulatoriu, durata lor constituie de la 5 pana la 15 minute. Uneori asemenea interventii chirurgicale se efectueaza simultan pe ambii ochi sau sunt combinate cu alte operatii pe globul ocular.

Pentru prevenirea complicatiilor miopiei in afara de scleroplastie in unele cazuri este efectuat tratamentul cu laser. Raza laserului “sudeaza” retina la membrana vasculara in locurile slabe si in jurul ruperilor acesteia, prevenind cea mai dificila complicatie a miopiei – desprinderea de retina.

Cand este oprita cresterea patologica a ochiului si profilactica complicatiilor este efectuata, apare o intrebare importanta pentru un om miop: cum de dobandit vederea naturala, si nu vederea schimonosita de sticle, si perceptia lumii in dimensiunile si culorile ei naturale, cum sa ne izbavim de lentilele groase, creatoare a atator complicatii, care uratesc extern si incatuseaza intern.

Astazi aceasta problema se solutioneaza cu succes datorita noii directii in oftalmologie – chirurgia cu refractie a ochiului. Intemeietorul acesteia in lume este profesorul S.N. Fyodorov. Elaborarea metodelor de operatii absolut noi si a aparaturii pentru efectuarea acestora, a instrumentelor speciale microchirurgicale de inalta calitate, dar si calculele precise in baza programelor computerizate, care permit prognoza rezultatelor in fiecare caz, toate acestea au asigurat Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” o recunoastere meritata in toata lumea. Iar mii de oameni miopi au obtinut posibilitatea de a vedea lumea cu ochii proprii. Exista cateva metode de tratament a miopiei. Una din acestea este cheratotomia, care este efectuata in cazul miopiilor ce nu depasesc 6,0 dioptrii.

In cazul acestei operatii pe cornee se fac cateva taieturi care nu o strabat. Datorita acestora corneea sub actiunea presiunii intraoculare devine mai plana si puterea ei de refractare se diminueaza. Cantitatea si adancimea taieturilor se calculeaza cu ajutorul programelor speciale de calculator individual pentru fiecare pacient in dependenta de gradul de miopie, varsta, cerinte profesionale, particularitatilor anatomice ale ochiului. Daca in afara de miopie dumneavoastra mai aveti si astigmatism (stare, in care forma corneei nu este ideal sferica si refractia in diverse directii are loc in mod diferit), atunci acesta de asemenea poate fi inlaturat la efectuarea cheratotomiei.

Pentru orice grad de miopie poata sa vi se propuna cheratomileza cu laser (LASIK) sau cheratectomia excimer cu laser – metode, care reprezinta ultimul cuvant in chirurgia miopiei. Aceste operatii se efectueaza in baza calculelor precise la calculator pentru fiecare pacient. In caz de cheratomileza cu laser, cu un instrument special se formeaza un lambou al corneei, care basculeaza ca un “capacel”. Dupa aceea cu laserul va fi evaporata corneea, iar apoi “capacelul” este intors la loc. La cateva ore dupa operatie va puteti intoarce la modul normal de viata. In cazul cheratectomiei laser eximer cu se poate diminua forta de refractie a corneei de asemenea prin evaporare cu laserul. Intreaga operatie de inlaturare a miopiei de la 1 pana la 25 dioptrii dureaza doar 1-1,5 minute. Avantajele principale ale acestor operatii sunt absenta absoluta a oricarei dureri si precizia foarte mare a actiunii.

Operatiile enumerate mai sus se refera la cele ne cavitar, de oare ce in cazul acestora bisturiul chirurgului nu patrunde in cavitatea ochiului. Dar in anumite cazuri, cand aceste operatii nu va sunt indicate, pentru corectarea miopiei mai mari de 18,0 dioptrii se fac operatii pe cavitate, de exemplu, se amplaseaza in fata cristalinului natural o lentila miniaturizata. Aceasta prin actiunea sa va neutraliza refractia excesiva a ochiului miop.

Scopul tuturor acestor operatii de refractie este de a diminua refractia ochiului miop. Pentru fiecare din aceste operatii exista anumite indicatii si contraindicatii. Tinand seama de toate datele de investigatie, medicul va alege operatia optimala pentru ochii vostri.

In dependenta de tipul interventiei operatiile de refractie sunt efectuate in ambulatoriu sau cu spitalizare pentru 1-2 zile.
Mod corect de administrare a colirelor
In prima luna si jumatate dupa operatie va fi necesar sa va picurati picaturi de ochi antiinflamatoare in ochiul operat. Invatati sa faceti aceasta corect!

La administrarea colirelor, dati putin capul peste spate. Totodata, trebuie sa priviti in sus. Trageti putin pleoapa inferioara in jos si picurati picaturile. Sunt suficiente 1-2 picaturi. Straduiti-va sa nu atingeti cu capatul pipetei pielea pleoapelor si a sprancenelor.

Daca medicul va prescris cateva medicamente, acestea vor trebui administrate cu un interval de 20-30 secunde. Pentru fiecare preparat trebuie sa aveti pipeta sa. In cazul cand utilizati pipete este necesar sa le fierbeti o data pe zi in decurs de 15-20 de minute.

In cadrul Complexul Tehnico Stiintific Interramural “Microchirurgia ochiului” puteti cumpara picaturi de ochi in complet cu pipete sterile, care se imbraca pe flacon. Aceasta este foarte comod si va va economisi timpul.
Sfaturi pentru insanatosire grabnica
Pentru ca perioada de dupa operatie sa treaca repede si fara complicatii, urmati sfaturile specialistilor nostri:

 • straduiti-va sa nu dormiti pe partea ochiului operat primele 3-7 zile dupa operatie;
 • nu frecati ochii cu mainile si nu apasati pe acestia;
 • evitati nimerirea in ochi a apei si sapunului;
 • nu frecventati bazinele si baile in decurs de trei luni;
 • nu folositi ochelarii de soare.